.
.
Hysop
In de bijbel wordt Hyssopus officinalis al genoemd: ‘Ontzondig mij met hysop, en mijn ziel, nu gans melaats, zal rein zijn en genezen’ (Psalm 51, vers 4).
Hysop groeit als een klein struikje, wordt ongeveer 60 cm hoog en is winterhard. Het blad blijft in de winter vaak zitten. In juli en augustus bloeit de struik met violet blauwe bloemen die, wanneer het warm is, sterk geuren en veel vlinders en bijen aantrekken. In streken waar veel hysop groeit wordt daarvan heerlijke honing gemaakt.
De jonge blaadjes van de hysop hebben een heel uitgesproken smaak, een wat bittere combinatie van tijm en specerijen. Hysop smaakt goed bij vleesgerechten of vette vis, maar kan ook worden gebruikt bij de verwerking van fruit, bijvooorbeeld door een takje enkele ogenblikken te laten meekoken bij de bereiding van jam. De blaadjes kunnen gedroogd worden zonder dat ze hun volle aroma verliezen.
Aan hysop wordt een aantal geneeskrachtige effecten toegeschreven. Het zou reinigend en zuiverend werken voor het lichaam. De plant heeft een slijmoplossende werking en werd vroeger gebruikt bij bepaalde aandoeningen aan de luchtwegen.
Ook wanneer iemand gestresst of depressief was kon het gebruik van hysop kalmerend werken. Het gebruik van hysop werd afgeraden tijdens de zwangerschap, vanwege zijn stimulerende werking op de baarmoeder.