Thymus vulgaris

Tijm

Echte tijm is een struikachtige vaste plant die van nature voorkomt in het Mediterrane gebied. De plant wordt 15 tot 20 cm hoog en bloeit in mei en juni met lila, roze of soms witte bloemen.

Tijm wordt voornamelijk gebruikt als keukenkruid, het ondersteunt de vertering van voedsel en past goed bij gevogelte, wild, schaaldieren, lam, vis, groenten, soep, aardappellen en ragout.

De naam Thymus stamt waarschijnlijk af van het Griekse woord voor ontsmetten, vermoedelijk door het gebruik ervan als ontsmettingsmiddel. Er wordt ook beweerd dat het afkomstig is van het Griekse ‘thumus’ dat ‘moed’ betekent.

Romeinse soldaten baadden in tijm om er krachtiger van te worden. De Engelsen borduurden in de Middeleeuwen een tijmtakje op symbolen die aan ridders werden gegeven om hun moed in de strijd te vergroten.

De krachtige conserverende eigenschappen van tijm waren ook bij de Oude Egyptenaren al bekend. Zij gebruikten Thymus bij het balsemen. Tegenwoordig is tijm nog steeds een ingrediënt voor balsemvloeistof.

[terug]

Dit bericht is geplaatst in Wat staat er in de tuin?. Bookmark de permalink.