Opknappen Jeroen Bosch Tuin en omgeving gaat van start

Van start!
In het centrum van ’s-Hertogenbosch gaat zaterdag 16 april het Jeroen Bosch Tuin initiatief officieel van start. Buurtbewoners gaan die dag aan de slag met het aanplanten van nieuwe vaste plantenborders in de Jeroen Bosch Tuin en met het aanleggen van geveltuinen in de Schilderstraat.

Ideeënboek
Beide activiteiten vloeien voort uit het ideeënboek voor de Jeroen Bosch Tuin. Dit ideeënboek is op initiatief van Joeri de Bekker van Oog voor Schoonheid landschapsarchitectuur in nauwe samenwerking met omwonenden en andere belanghebbenden tot stand gekomen. Het bundelt wensen en voorstellen uit de buurt om de Jeroen Bosch Tuin op te knappen en als rustige, groene oase te behouden voor de stad. En om de directe omgeving van de tuin, waaronder de Schilderstraat, te verfraaien en een groenere aanblik te geven.

Een werkelijke ‘Tuin der Lusten’
Als inspiratiebron voor het ideeënboek is het schilderij ‘De Tuin der Lusten’ van Jheronimus Bosch gebruikt. De achterliggende gedachte is om de Jeroen Bosch Tuin samen met de gebruikers van de tuin op te knappen. Zij adopteren de Jeroen Bosch Tuin als het ware. Door de tuin gezamenlijk te gaan onderhouden, tonen omwonenden hun betrokkenheid bij hun directe omgeving. De bewoners hebben inmiddels een onderhoudsgroep opgericht en zijn een website gestart onder de naam: www.jeroenboschtuin.nl. Met behulp van een BIG-subsidie hebben zij tuingereedschap aangeschaft om de tuin in de toekomst goed te kunnen onderhouden. Voor het aanplanten van de borders heeft landschapsontwerper Esther Moors een beplantingsplan opgesteld. Daarin zijn tal van kruiden en bloeiende vaste planten opgenomen die van de tuin een werkelijke ‘Tuin der Lusten’ maken.

Fraaiere gevels
Nadat enkele jaren geleden de vervallen panden in de Schilderstraat zijn opgeknapt (de voormalige hoerenkotjes) is nu de straat zelf aan de beurt. Enkele bewoners hebben al het voortouw genomen, maar aanstaande zaterdag gaan zo’n achttien huishoudens een nieuw geveltuintje aanleggen. De hele straat krijgt daardoor een veel groenere aanblik. Op dit moment wordt nog onderzocht of enkele blinde gevels in de straat met schilderingen of andere kunstuitingen verfraaid kunnen worden.

Meer activiteiten
Naast deze projecten zullen er de komende tijd nog meer activiteiten in en om de Jeroen Bosch Tuin gaan plaatsvinden. De Beekmanschool werkt met haar leerlingen aan creatieve naambordjes bij de nieuwe beplanting. In de tuin wordt in mei een heuse fresco gerealiseerd door studenten van de opleiding Oude Schildertechnieken. En in de Zusters van Orthenpoort gaat Sophie Gruijters dit voorjaar samen met bewoners werken aan een kunstzinnig straatproject, waarin planten een belangrijke rol spelen.

Brede ondersteuning
Het in gezamenlijkheid opstellen van het ideeënboek en het aanleggen van nieuwe plantenborders in de Jeroen Bosch Tuin is mogelijk gemaakt dankzij een substantiële bijdrage van stichting Jheronimus Bosch 500 en dankzij de medewerking en ondersteuning van de gemeente ’s-Hertogenbosch, kwekerij De Vlinder, Hutten Catering en OVSL. Zayaz en Brabant Wonen, die samen een groot deel van de woningen in de Schilderstraat in eigendom hebben, ondersteunen de acties aldaar. De voorbereiding en de uitvoering van alle acties wordt mede mogelijk gemaakt door de inzet van tientallen enthousiaste vrijwilligers.

Dit bericht is geplaatst in Nieuws. Bookmark de permalink.