In de ban van het Jeroen Bosch fresco

Dinsdag 31 mei zijn 15 Nederlandse kunstenaars begonnen met het schilderen van een enorm fresco in de Jeroen Bosch Tuin. Jeroen Bosch heeft in zijn leven waarschijnlijk nooit een fresco gemaakt. Toch brengen de 15 schilders, studenten van de Bossche Opleiding Oude Schildertechnieken, met de authentieke Italiaanse Buon Fresco techniek, een aubade aan de meester. Op de drie zuidmuren van de tuin, die als een oase van rust in het hartje van de stad ligt, zullen komende weken eigentijdse interpretaties van de middeleeuwse gedachtenwereld van Bosch in de verse kalk verschijnen.

Het project, dat al maanden lang is voorbereid in het atelier van de Opleiding Oude Schildertechnieken onder leiding van Lukas Stofferis en Annabel Garriga, is de afsluiting van twee jaar stevige studie in oude schildertechnieken en materialen. Fresco geldt als een bijzonder moeilijke techniek. Er wordt rechtstreeks met pigmenten in verse kalk geschilderd binnen een tijdsbestek van een paar uur. Je vergissen is onmogelijk. Een dag geen inspiratie is onvoorstelbaar. Werken met 15 mensen op een paar steigers onder tijdsdruk is iets heel anders dan thuis in je atelier een schilderijtje maken. Als je dit kunt, dan kan je alles …

Het stucwerk wordt verricht door leerlingen van de restauratie stukadoorsopleiding in Veenendaal. Ook voor hen is dit een unieke kans om te werken op de manier zoals het vroeger ging, namelijk zij aan zij met schilders. In de tijd van Michelangelo, generatiegenoot van Jeroen Bosch, werd er namelijk serieus samengewerkt met verschillende vakgenoten. Omroep Brabant zal het hele proces filmen. De feestelijke onthulling vindt plaats op vrijdagavond 10 juni rond 19.00 uur. Wethouder Rodney Weterings van cultuur zal het fresco dan officieel aan de stad aanbieden. De Jeroen Bosch Tuin zal dan pas echt haar naam eer aandoen.

Nog even wat feiten op een rijtje: Waar: Jeroen Bosch Tuin in de Bossche binnenstad, Wanneer: tussen 31 mei en 8 juni, onthulling op vrijdagavond 10 juni, Wie: studenten van de Opleiding Oude Schildertechnieken uit ’s-Hertogenbosch
Met steun van: de Gemeente ’s-Hertogenbosch en de Stichting Jheronimus Bosch 500 hebben financieel bijgedragen aan de tot standkoming van dit project. Ook businessnetwerk Hermes heeft steun toegezegd.

Contactpersoon: Lukas Stofferis, 06-38054129

www.oudeschildertechnieken.nl

Organisatie: Stichting Quadratura, Stichting ter bevordering ven onderwijs en onderzoek in oude schildertechnieken

Dit bericht is geplaatst in Kunst in de tuin, Nieuws. Bookmark de permalink.